Història

A Lleida, l’art modern i contemporani es troba al MORERA.

Més de cent anys d’història amb un mateix objectiu: posar a l’abast de tothom el patrimoni artístic dels darrers temps.

 

El naixement del Museu d’Art de Lleida

Una de les iniciatives culturals i artístiques més importants de la Lleida del primer terç del segle XX és la creació, l’any 1914, del Museu d’Art de Lleida. Diputació i Ajuntament van impulsar el museu amb el ferm propòsit que esdevingués, en paraules de l’època, “una institució popular que influís notablement en la conducta del nostre poble”, en un moment de vitalitat cultural, ple d’accions vertebradores de la cultura.

El Museu d’Art de Lleida va ser inaugurat l’any 1917 amb uns fons formats, inicialment, per les obres dels pensionats de la Diputació de Lleida, un nombre determinat de dipòsits del Museu d’Art Modern de Madrid i les donacions del pintor Jaume Morera i Galícia, a les quals s’uniria més tard la donació d’obres de Carlos de Haes, efectuada pel mateix Morera l’any 1924. Aquest va ser, de fet, el motiu pel qual el museu va canviar de nom i va passar a dir-se Museu d’Art Jaume Morera, en senyal d’agraïment a l’artista lleidatà, promotor i mecenes.

Museu d’Art Jaume Morera, un museu itinerant

El Museu, que, en aquell període, va tenir dues seus, el mercat de Sant Lluís (1917-1934) i l’Antic Hospital de Santa Maria (1934-1939), va desenvolupar,, amb la col·laboració d’altres entitats cíviques com l’Ateneu de Lleida, una decidida acció cultural a favor de la difusió de les arts i els artistes lleidatans.

L’esclat de la Guerra Civil va suposar un punt d’inflexió en la trajectòria històrica del Museu. En acabar-se el conflicte bèl·lic, va iniciar un lamentable període d’absoluta inactivitat, que es va prolongar prop de quaranta anys i que va marcar profundament el seu futur. Tant és així que, gairebé fins al moment de la recuperació de les institucions democràtiques, el Museu va restar tancat i les seves col·leccions, disgregades entre diferents edificis de la ciutat. Només va poder tornar a obrir les portes, un altre cop a l’antic Hospital de Santa Maria, l’any 1959, i per un període de 10 anys, fins al 1969.

Més tard, el 1975, va ser traslladat a l’antic convent del Roser. Durant la dècada dels vuitanta (la de la recuperació cívica i cultural que va seguir l’arribada de la democràcia) es va produir el ressorgiment de la institució com a tal, i el Museu va passar a vincular-se a la nova realitat cultural a través de la reivindicació de les trajectòries dels principals artistes lleidatans contemporanis i de la inserció de la ciutat dins els canals d’exhibició de l’art.

 

Un projecte de seu definitiva

Amb la promulgació de la Llei de Museus de finals del 1990, la Diputació de Lleida va iniciar el traspàs de la titularitat del 50% del Museu a l’Ajuntament de Lleida, i, des del 1993, el Museu d’Art Jaume Morera és exclusivament de titularitat municipal. Primer va ser gestionat per un organisme autònom; després, per l’Institut Municipal d’Acció Cultural, i, finalment, a partir del 2004, per l’Ajuntament de Lleida.

L’any 2007, amb motiu del projecte de construcció d’un Parador Nacional a l’edifici del convent del Roser, el Museu es va traslladar a l’edifici de l’antic Casino Principal, ubicat al carrer Major, en principi de manera provisional, en espera que es duguessin a terme les obres de la que havia de ser la seva nova seu, al costat del Centre d’Art La Panera.

No obstant això, el projecte d’una nova seu per al Museu es va ajornar, i no va ser fins al 2016, després d’una audiència pública impulsada per la plataforma Compromís pel Museu d’Art Jaume Morera, celebrada el 2012, que es van fer els primers passos perquè el Morera tingués una seu pròpia a l’edifici de l’Antiga Audiència de Lleida, a la rambla de Ferran, 13. Les obres de rehabilitació i adequació de l’immoble es van iniciar el 2019.

Paral·lelament a tots els canvis de seu, l’activitat del Museu com a altaveu de les creacions modernes i contemporànies es va continuar desenvolupant a través de l’adquisició d’obres d’art, la programació d’exposicions i activitats i el desplegament de programes educatius i de públics.

 

El MORERA. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida

Un cop iniciades les obres de construcció de la seu del MORERA, a la rambla de Ferran, el Museu va aprofitar per refer la seva imatge. En primer lloc, va abandonar el nom de Museu d’Art Jaume Morera per consolidar el nom amb què és conegut popularment, el MORERA, i afegir-hi una descripció adequada, Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida. I també va canviar la imatge gràfica incorporant un logotip, un nou grafisme i un nou portal web, a través del qual es pot accedir a la col·lecció amb la plataforma Constel·lacions. El 2022 va presentar el Pla estratègic 2022-2025, que ha d’orientar totes les accions del Museu en aquest període.

Finalment, el 2024, amb una col·lecció d’art que supera les 5.000 peces, el MORERA obre les portes en una seu ja rehabilitada, des de la qual podrà desplegar totes les seves funcions com a centre de conservació, recerca i difusió patrimonial de les manifestacions artístiques a la Lleida dels segles XX i XXI i com a centre d’activitats culturals i artístiques que han de refermar el paper d’un vast territori, el de les terres de Ponent, en la cultura del país.

El museu al llarg del temps