Espais i arquitectura

Els espais del Museu

Selecciona la planta per a ampliar la informació

Vols reservar un espai del MORERA?

Accés al tràmit online

La rehabilitació
del nou Morera

L’edifici que acull el MORERA. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida se situa en un dels límits entre el centre històric i la ciutat moderna i contemporània. Ocupa un àmbit que és el resultat de la superposició dels diferents substrats que s’han anat acumulant al llarg del temps.

L’edifici historicista de l’antic Palau de Justícia es construeix a meitats del SXX, després de la Guerra Civil Espanyola per Regiones Devastadas, a partir d’un projecte de l’arquitecte Francisco Clavera sobre el solar que ocupava l’edifici noucentista de l’Alfòndec de l’arquitecte Celestí Capmany. Aqueste edifici va ser construït a finals del segle XIX i bastit sobre les construccions medievals de les adoberies dels segles XIII-XV, un dels vectors d’activitat econòmica més important del país, situades en la base del turó, al límit entre la ciutat i l’àrea de ribera dels rius Noguerola i Segre.

La intervenció arquitectònica

La intervenció desenvolupa el projecte de l’arquitecte Jaume Terés que transforma l’arquitectura del lloc per activar un museu d’art modern i contemporani obert a la ciutat i al territori.

Configura un sistema obert d’espais interiors que fusiona funcionalitat, art i identitat. Estableix continuïtats d’enllaç entre la Rambla Ferran, la tipologia historicista de l’edifici de l’antic Palau de Justícia, els fragments de l’edifici de l’Alfòndec i de les importants adoberies medievals, les col·leccions d’art modern i contemporani del MORERA i la Seu Vella, element referencial de la ciutat i del territori de ponent.

Es tracta d’un sistema que s’estructura a partir d’un espai central que articula les cinc plantes que conformen l’edifici i que, en sentit ascendent, va desdibuixant límits i establint connectivitats. Vertebra l’espai Àgora situat en la planta baixa, seguit de les tres plantes d’espais expositius, una planta per als serveis tècnics del museu i àrea de restauració i, una última planta, amb un espai d’usos polivalents amb una terrassa-mirador vers el Turó de la Seu Vella.

Més informació