El Museu Morera presenta les principals línies d’acció del nou projecte museístic

26 de setembre de 2022

El Museu Morera presenta les principals línies d’acció del nou projecte museístic 

Aquest matí, la Sala Alfred Perenya de la Regidoria de Cultura ha acollit la presentació del Pla Estratègic 2022-2025 del Morera. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida, un document que estableix els objectius fonamentals del nou Museu. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el director del Museu, Jesús Navarro, han estat els responsables de la presentació, en què han exposat els principals eixos d’actuació del nou Museu Morera.

A la presentació també hi han assistit el regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica i alhora diputat de la Diputació de Lleida, Jaume Rutllant; el delegat dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Albert Turull; la cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles de la Generalitat, Magda Gassó; una nombrosa representació de regidors i regidores de la Corporació Municipal; el director del Museu Morera, Jesús Navarro, i diferents persones que representaven el teixit cultural de Lleida.

El Pla Estratègic 2022-2025 del Morera. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida és un document que estableix els objectius principals del nou Museu. El director de l’equipament, Jesús Navarro, ha descrit el full de ruta del Morera i els eixos principals amb què treballarà en els pròxims anys.

El Pla Estratègic del Morera redefineix conceptualment el Museu amb unes col·leccions rellevants d’art modern i contemporani, i vol posicionar-lo en el context local i nacional. A més, l’obertura de la nova seu anirà acompanyada d’uns eixos d’acció social i educatius, que esdevindran dos pols importants d’actuació del Museu, i d’unes estratègies comunicatives i digitals que en faran un equipament cultural propi del segle XXI.

El Museu eixampla la seva narrativa fins a cobrir tot el segle XX i les primeres dècades del XXI, apostant per l’art modern i per l’art contemporani. D’aquesta manera, situa els seus discursos en un temps i un espai cada cop més pròxims a l’actualitat, cosa que ha de permetre abordar els reptes i els debats de la nostra societat.

Navarro ha explicat: “Som davant una oportunitat històrica per reparar un dels greuges tradicionals en l’àmbit de la cultura de la ciutat de Lleida i del país, i ho podem fer amb un projecte clar, modern i engrescador, que esperem que gaudeixi de la vostra complicitat.”

Rutllant ha assenyalat que es treballa perquè el nou Morera obri les portes a l’estiu del 2023 —si l’obra civil que s’està fent per habilitar l’antiga Audiència de Lleida s’acaba en els primers mesos del 2023, com es preveu—, i que després s’hi durà a terme tota la integració de la museografia.

Gassó s’ha mostrat molt satisfeta perquè el Morera serà una realitat: “Tot i que fa molts anys que ja és una realitat, alhora no ho acaba de ser. A partir d’ara, ho serà.”

Turull, per la seva part, ha traslladat el seu compromís per enfortir la xarxa de museus, especialment la del Morera, amb projecció nacional i internacional.

Per acabar, el paer en cap ha posat en relleu que, després de més de 100 anys d’història, el Morera assoleix una de les seves principals fites, ubicar-se en un espai propi i definitiu, a la rambla de Ferran, i alhora es transforma conceptualment, ja que assumeix com a missió promoure el coneixement sobre l’art modern i contemporani, així com generar-ne de nou, amb una especial atenció en l’art vinculat a les Terres de Ponent.