Trini Tinturé rep el Gran Premi del Saló del Còmic

3 d'abril de 2023

Trini Tinturé, acompanyada de la seva filla i el seu nét, al recollir el Gran Premi d’Honor del Comic Barcelona / Fotografia: Comic Barcelona

La ciutat de Barcelona ha acollit aquest cap de setmana la 41a edició del Saló Internacional del Còmic, una cita important per als amants del còmic i la novel·la gràfica.

La fita, a més de servir per a presentar novetats del sector, acollir firmes d’autors, ampliar coneixements o gaudir de diverses activitats per a tots els públics, s’ha consolidat com a espai de reconeixement a través del lliurament de diversos guardons. Entre ells, el Gran Premi Comic Barcelona el qual es dona com a reconeixement a la trajectòria professional d’un autor o autora espanyol/a de còmic amb un mínim de 25 anys de treball publicat.

Enguany, l’artista guardonada amb el Gran Premi ha estat Trini Tinturé, nascuda a Lleida l’any 1935, qui recentment s’ha incorporat al fons del Morera. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida amb una de les seves sèries més conegudes, «Emma es encantadora» (1989).

Els còmics en femení

Trinidad Tinturé Navarro, coneguda artísticament com a Trini Tinturé, és una de les figures més importants del còmic europeu que, entre les dècades dels anys 50 i 80, va crear un estil especialment per al públic femení i on destaquen personatges internacionalment coneguts com «Oh Tinker!» (publicada a l’Estat Espanyol com ‘El hada violeta’) o «Curly», entre d’altres.

De formació autodidacta, als 17 anys va ser guardonada amb la medalla al dibuix artístic del Cercle de Belles Arts de Lleida, i dos anys després va marxar cap a Barcelona, on ràpidament va començar a treballar per a petites editorials, dibuixant el que aleshores es deien ‘quadernets de fades’. L’any 1960 entra a l’editorial Bruguera on va dibuixar per les sèries Celia i Sissi, des d’on farà el salt a l’exterior, i començarà a publicar en països com Alemanya, Àustria i el Regne Unit les historietes de Biggi, Jurtz, JampShop, Tina o Twinkle.

Emma es encantadora’ de Trini Tinturé (1981)

A la dècada dels 80, juntament amb els guionistes Andreu Martín i Francisco Pérez Navarro, va crear la seva sèrie més popular: «Emma es encantadora», per la revista Lily (editorial Bruguera). Tinturé dibuixa el personatge fins al tancament d’aquesta editorial l’any 1983. Posteriorment, Glenat Ediciones la reeditaria parcialment en dos volums, els anys 2006 i 2008.

Després de la fi de Bruguera la il·lustradora va continuar treballant a Alemania amb l’editoral Bastei i als Països Baixos a la revista Tina i Penny.

Una llarga trajectòria artística que ha dut el seu traç per diversos països i que l’ha fet ser, juntament amb Purita Campos, una de les creadores d’aquest estil de dibuix que va acompanyar tota una generació.