Presentació del calendari 2025 de Pagès Editors

Lloc

MORERA. Museu d'Art Modern i Contemporani de Lleida

Afegir al calendari

Dijous, 21 de novembre, a les 19 h

Pagès Editors presenta el seu tradicional calendari de paret, que cada any dedica a un artista de les Terres de Lleida, enguany, amb un recull de 13 imatges de diferents obres que l’il·lustrador Ermengol ha fet al llarg de la seva carrera.

Ermengol celebra quaranta anys de vida i trajectòria a Lleida. Reivindica l’elevació artística de l’ofici per al sector, a cavall entre l’art i el periodisme, i lamenta que generalment sigui concebut com el germà petit de tots dos. Exerceix a partir de l’associació d’idees i formes amb una especial capacitat de dir el màxim en molt poc i, per sobre de tot, dona força a la intencionalitat de les imatges. Una manera de cultivar el seu treball que li va valdre el màxim reconeixement estatal del camp de l’humor gràfic amb el premi Mingote l’any 1993.

Les catorze imatges proposades al calendari no poden encabir la seva extensa carrera, però conviden a gaudir-ne una síntesi coral i curosa mentre celebrem quaranta anys de crítica, ironia i àcida sàtira de qui busca “provocar una reflexió en el lector, que si ve acompanyada d’un somriure, millor”. 

Ermengol (Canals, Córdoba-Argentina. 1958). L’artista polifacètic, dibuixant, il·lustrador, ninotaire i humorista gràfic arribava a Lleida, origen dels seus pares, l’any 1985. Va entrar a treballar al novell diari Segre i al Diari d’Andorra, i va convertir-se també en col·laborador de premsa estatal i internacional i il·lustrador de diverses publicacions. Paral·lelament continua creant i exposant des de la vessant artística. Té una desena de llibres publicats sobre la seva obra, ha exposat individualment en una trentena d’ocasions i una vintena de manera col·lectiva arreu del món. El 2023 rebia la Medalla de la Paeria de Lleida al mèrit cultural o artístic i s’inaugurava “Ermengol. 1985-2023” a Concabella, una retrospectiva de tot un llegat que presentava l’artista total. Com a ninotaire suma desenes de milers d’acudits treballats a mà.

Vols conèixer la col·lecció del Museu?

Anar a Constel·lacions