El MORERA. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida aquest mes de setembre ha rebut una copiosa donació del pintor Xavier Gosé (Alcalá de Henares, 2 de juliol de 1876 – Lleida, 16 de març de 1915) per part de l’historiador de l’art Albert Velasco.
Es tracta d’un conjunt de documents entre els quals trobem entrades d’exposicions, revistes, publicacions, postals o llibres amb il·lustracions i anotacions del mateix artista els quals han estat recopilats per Velasco al llarg del temps. “Em fa molta il·lusió fer una donació de tota la col·lecció de material i documentació efímera que jo havia format durant uns quants anys al voltant de l’obra de l’artista Xavier Gosé” afirma l’historiador.
Per la seva part, el director del MORERA, Jesús Navarro ha volgut agrair a Velasco, investigador i col·laborador del Museu, que faci confiança al nou Museu d’Art Modern i Contemporani de la ciutat per dipositar allò que li ha costat tant de reunir com a col·leccionista.
Fins ara el MORERA comptava amb més de 300 obres de Xavier Gosé, l’última incorporació de les quals va ser l’adquisició del cartell original de les Festes de Maig de 1912 a la ciutat de Lleida. Gosé, també conegut com a l’il·lustrador de la modernitat, després de formar-se a Barcelona i de realitzar la seva primera exposició al local dels Quatre Gats, l’any 1900 es va instal·lar a París, on va convertir-se en un dels grans cronistes gràfics de l’època.
Algunes de les peces que formen part d’aquesta donació es podran veure a l’exposició amb la qual el MORERA pròximament estrenarà les sales de la seu definitiva a la Rambla de Ferran número 13 de la ciutat de Lleida.
El Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida obrirà les portes amb una gran exposició on mostrarà bona part de la seva col·lecció. Es tracta d’un fons amb més de 5.000 d’obres d’art entre les quals trobem obres de l’esmentat pintor de la modernitat, Xavier Gosé, entre molts d’altres.
L’exposició serà la mostra més gran feta mai de la col·lecció del Museu, el qual té més de cent anys d’història, i mostrarà un recorregut artístic des de principis del segle XX fins a l’actualitat. En aquesta es podran veure diferents tècniques i tendències artístiques amb noms com Leandre Cristòfol, Xavier Gosé, Jaume Morera, Iglesias del Marquet, Antoni Garcia Lamolla, Ton Sirera, Enric Crous Vidal, Rosa Siré, Antoni Abad, Palmira Puig, Alba G. Corral o Olga Olivera-Tabeni, entre molts altres.