L’Atenció Primària de Lleida ofereix tallers al MORERA per millorar els hàbits alimentaris a través de l’art

7 DE NOVEMBRE DE 2024

El projecte AlimentAR-T, que té per objectiu potenciar l’art com a via de millora dels hàbits alimentaris de les persones. Una part d’aquest projecte es desenvolupa íntegrament a l’interior del MORERA amb persones adultes amb patologia crònica, amb conductes alimentàries poc saludables i amb risc d’exclusió social

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Lleida, Pilar Bosch, juntament amb l’adjunta a direcció de la Gerència d’Atenció Primària i Comunitària de Lleida, Marisa Regany, el director del MORERA. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida, Jesús Navarro, la referent de salut comunitària de l’Equip d’Atenció Primària Rambla Ferran, Alícia Màrquez, i la responsable d’educació i públics, Txell Bosch, han presentat avui el projecte AlimentAR-T, que té per objectiu potenciar l’art com a via de millora dels hàbits alimentaris de les persones. Una part d’aquest projecte es desenvolupa íntegrament a l’interior del MORERA amb persones adultes amb patologia crònica, amb conductes alimentàries poc saludables i amb risc d’exclusió social. Allà es farà un treball en grup a partir d’una sèrie d’obres d’art, que permetran reflexionar sobre aspectes relacionats amb l’alimentació, què influeix en l’acte de menjar per millorar-ne l’hàbit i l’adherència a les indicacions dietètiques per a cada pacient.

Per fer-ho s’han seleccionat 10 obres de la col·lecció del MORERA per treballar-les en les diferents sessions programades. La intervenció parteix de les Estratègies de Pensament Visual, en les quals els participants han de respondre a diferents preguntes d’observació. Les sessions estaran conduïdes i acompanyades pels tècnics del MORERA, i per diferents professionals del CAP Rambla Ferran. Els tècnics del museu, Txell Bosch, responsable d’educació i públics, i, Francesc Gabarrell, coordinador dels programes públics, actuaran com a facilitadors de l’exploració, el diàleg, el debat i la creació de relats de grup que es relacionaran amb els continguts que els professionals de l’Atenció Primària treballaran en cada sessió.

Les obres que serviran de fil conductor del projecte són:

Sessió1: Natura Morta d’ Anselmo Rivas

Sessió 2 Metge Moro de Miquel Viladrich

Sessió 3: Morfologia de Leandre Cristòfol

Sessió 4: Palets de Jordi V. Pou

Sessió 5: Sense títol de Joaquim Mir

Sessió 6: Taronges de Jordi V Pou

Sessió 7: Sense títol ( Monstruas) de Marina Núñez

Sessió 8:  Feinejant de Leandre Cristòfol

Sessió 9:  Captaire de Leandre Cristòfol

Sessió 10: Perifèria Oest de Santi Iglesias

Aquestes obres pertanyen a períodes artístics diferents i presenten diversitat de formats: pintura, fotografia i escultura. Totes elles provenen del fons del museu, excepte la peça “Morfologia”, de Leandre Cristòfol, que pertany al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Alícia Màrquez, ha explicat que AlimentAR-T és un projecte que l’EAP Rambla Ferran va presentar l’any 2023 a la convocatòria dels ajuts per a projectes de salut comunitària del Departament de Salut, i al qual se li ha atorgat una dotació econòmica de 3.000 euros. “Es tracta d’un projecte híbrid multidisciplinari, que té per objecte treballar sobre l’alimentació en el seu marc més ampli i, no només en la dimensió nutricional, a través de l’art”.  El projecte està alineat amb la proposta de la Fundació Arts in Health International Foundation (AiHIF), que pretén posar en valor el potencial de les arts en la millorar de la salut de les persones i les societats.

Per la seva banda, el director del Museu, Jesús Navarro ha comentat que “un projecte com l’Alimentar-T ens permet reforçar la vocació comunitària i pedagògica que ha mantingut en el temps el Museu i que ara, en aquest nou emplaçament, podem desenvolupar amb més intensitat i amb una connexió directa amb el teixit social del barri, on s’estan desenvolupant altres programes, com un projecte de residència educativa amb l’Escola Príncep de Viana.”

La regidora de Cultura, Pilar Bosch, ha tancat la presentació agraint als responsables de l’ICS la proposta de col·laboració amb el MORERA: “Desitjo que sigui una experiència enriquidora per als i les participants i una oportunitat per col·laboracions futures entre el CAP de Rambla Ferran o l’ICS i Paeria, segur que trobarem nous projectes per fer plegats i enfortir la necessària relació entre art, cultura i salut”. Així mateix, ha destacat que “els espais culturals han servir per al gaudi de l’art i la cultura i també generar vincles, a més d’acostar els espais expositius a persones vulnerables.”

En total es faran 10 sessions de grup entre el novembre de 2024 i el març de 2025.