Constel·lacions
Artistes
El primer eix de la col·lecció recull els principals artistes lleidatans del canvi de segle: Jaume Morera, Xavier Gosé, Baldomer Gili i Roig, Miquel Viladrich, Carles Llobet Busquets i Antoni Samarra. A tots ells cal afegir-hi la figura de Carlos de Haes, mestre de Jaume Morera i introductor del paisatge realista a Espanya, acompanyat d’alguns dels seus principals deixebles i amics, com Aureliano de Beruete i Agustín Lhardy, i altres destacats artistes de l’època amb qui Jaume Morera es relacionà, com Francisco Pradilla, Cecilio Pla o Gonzalo Bilbao, entre d’altres.
El segon eix de la col·lecció defineix una de les etapes més importants de la creació artística lleidatana: l'avantguarda dels anys 30, constituïda pel grup d’artistes agrupats al voltant de la revista Art. Inclou l’artista més important que ha donat mai el territori, Leandre Cristòfol, i les figures d’Antoni Garcia Lamolla, Josep Viola i Enric Crous-Vidal, tots ells destacats creadors en el context artístic estatal de les avantguardes històriques. Al seu costat, les fotografies d’Agustí Centelles il·lustren els estralls que la guerra provoca en la ciutat i la seva gent.
El tercer eix de la col·lecció agrupa els treballs de Josep Benseny, figura pont entre l’abans i el després de la Guerra Civil, i l’obra dels artistes vinculats amb la irrupció de l’abstracció pictòrica a Lleida. Lluís Trepat, com a catalitzador d’aquest procés de renovació, i els integrants del Grup Cogul: Ernest Ibáñez, Víctor Pérez Pallarès, Albert Coma Estadella, Albert Vives, Jaume Minguell i Angel Jové. El període conté, també, la segona irrupció abstracta de Leandre Cristòfol i la figura visionària del fotògraf Ton Sirera, a més a més dels treballs d’alguns dels protagonistes de l’escena artística catalana i estatal, com Miquel Villà, Modest Cuixart, Joan Vilacasas, Manuel Viola o Josep Guinovart.
El quart eix de la col·lecció s’inicia amb el grup d’artistes vinculats a la Petite Galerie de l’Aliança Francesa, un dels primers espais d’art alternatiu del país. A ell es vinculen les figures de Joan Brossa, Josep Iglésias del Marquet i Guillem Viladot dins l’àmbit de la poesia visual, i els treballs d’Angel Jové i Antoni Llena en el naixement de l’art conceptual. A destacar les figures de Rosa Siré, Antoni Abad i Benet Rossell, els treballs d’algunes de les grans figures de la recuperació pictòrica durant la dècada dels 80, com ara Hernández Pijuan, Xavier Grau, Josep Vallribera o Ferran Garcia Sevilla, i la presència de grans noms de la plàstica com Chema Alvargonzález, Jaume Plensa, Susana Solano o Antoni Tàpies. L’eix incorpora, també, la recuperació del còmic dels anys 80, a través dels treballs de Carlos Jiménez, Josep Maria Beà, Miguel Gallardo o Alfons López.
El cinquè eix de la col·lecció es nodreix, bàsicament, de tots i totes aquelles artistes provinents de les diferents edicions de la Biennal d’Art Leandre Cristòfol, i dels dipòsits que la Generalitat de Catalunya fa al Museu des de la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani. Una barreja d’artistes consolidats en el panorama estatal i internacional, com ara Marina Núñez, Jordi Colomer, Jordi Bernado, Francisco Ruiz de Infante, Montserrat Soto, Francesc Abad, Ana Laura Aléz, Antoni Abad, Daniel Canogar o Eulàlia Valldosera, al costat de noms com ara Albert Bayona, Guillermo Mora, Núria Güell, Mar Arza, Antoni Pinent, Olga Olivera, Marxa Ximenez o Nora Ancarola. Sense oblidar els treballs fotogràfics de Mar Arza, Jordi V. Pou, Paula Artés o Santi Iglesias, entre d’altres.
Canviar a
Artistes
Molts dels i les artistes que formen part de les col·leccions del Morera. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida s’han conegut al llarg del temps, han mantingut contactes personals, professionals, compartit influències diverses, han set mestres i deixebles, amics i amigues. Totes aquestes relacions les pots trobar en aquesta constel·lació d’artistes del Museu, i de les exposicions en què han participat.