Mauri Mur, Jesús Maria

pintor

BIO

GRAFO

Naixement
1956
Defunció
2018
Professió
pintor
Lloc de naixement
Lleida
Lloc de defunció
Lleida
Biografia
Jesús Mauri estudià Belles Arts a la Universitat de Barcelona. La seva obra es centra en una pictoricitat sòbria, sensitiva, reduccionista i sempre practicada amb una econòmia de medis que el converteixen en un referent artístic de l'escena lleidatana, on participa en vàries exposicions amb artistes de Ponent. De les seves exposicions individuals cal destacar "Pells i senyals" a l'Escola Taller d'Art de Reus (1984) i "Topològica" a la Fundació Caica Catalunya de Girona (1995). L'any 2013 fa la seva darrera individual "Dibuixant un punt", que pren forma de projecte "environamental" a la sala La Gòtika de l'Insitut d'Estudis Ilerdencs. A finals dels anys vuitanta l'artista forma part de l'equip de coordinació de la primera etapa de la "Revista Làtex", editada per l'Escola Municipal de Belles Arts de Lleida, de la qual Jesús Mauri n'havia estat un dels seus principals impulsors, com a docent, des de la seva fundació el 1980. Més tard passa a ser professor a la Facultat de Ciències de l'Educació de la UdL. Des d'allí aporta una renovadora pedagogia al voltant de la cutura visual i s'implica en la polìtica d'exposicions de la institutició. L'any 2000 la UdL li encarrega un gran "Tapís" (elaborat amb el tapisser Celclaux) per presidir la Sala Victor Siurana de l'edifici del Rectorat, amb motiu dels 700 anys del naixement de la primera universitat catalana en terres lleidatanes. Des de la seva creació l'any 2008, Jesús Mauri va ser membre de la Comissió d'experts (coordinada per Mari-Pau Cornadó) per a la selecció d'obres d'artistes joves de Ponent que formen part del Fons d'Art de la UdL, fons que porta el seu nom de de l'any 2021. Mauri té obra representativa en diverses col·leccions particulars, a la UdL i al fons del Morera, Museu d'Art Modern i Conrtemporani de Lleida. Font: "Apunt biogràfic de Jesús Mauri". A: Jesús Mauri. La persona, el docent, l'artista. Lleida: Edicions de la Universitat de Lleida, 2022, p. 27-28.
Llegir més

Bibliografia

  • BLANCH MALET, T. Jesús Mauri. Traces dels espais. Lleida: Institut d'Estudis Ilerdencs, 2022. 978-84-16452-87-3
  • BLANCH, T.; BISCARRI, J.; CORNADÓ, M.; LLEVOT, A.; MOLET, C. Jesús Mauri. la persona, el docent, l'artista. Lleida: Edicions de la Universitat de Lleida, 2022.
  • MAURI, J. Jesús Mauri. Dibuixar un punt. Lleida: Institut d'Estudis Ilerdencs, 2013.
  • MOLET, C. Jesús Mauri. Topològica. Girona: Ajuntament de Girona, 1995.
  • NADAL GAYA, J.M. Diccionari de pintors, escultors, gravadors i dibuixants. L'art a la Lleida del segle XX. Lleida: Pagès Editors, 2003. 84-7935-998-6